Studera musik – hur du går till väga

Last modified date

Du som bestämt dig för att börja en musikutbildning kan tycka att det känns jobbigt med tanke på alla alternativ som finns tillgängliga. Vill du läsa en heltidsutbildning eller endast en kvällskurs? Du bör börja med att bestämma dig för vilken utbildning som intresserar dig mest, eller den utbildning du tror du kommer klara dig vidare med. Alltså vilken som kommer leda till en bättre karriär inom musiken.

Efter du valt utbildning måste du dock först ansöka och bli accepterad till utbildningen. Hur det går till kan variera lite, om du ansöker till en högskola måste du ofta genomföra arbetsprov och haft bra betyg eller gått kurser tidigare. Skulle du sakna poäng, betyg eller liknande kan du ta högskoleprovet och använda detta som merit. Dina chanser att bli antagen ökar dessutom med högskoleprovet.

Lära dig ett instrument

Om du inte vill gå en klassisk musikutbildning utan endast vill lära dig spela ett instrument har du fler alternativ att välja mellan. Du behöver inte alltid gå på lektioner för att lära dig. Många personer väljer att lära sig själva med hjälp av videor på internet. Det finns även musiklärare som har lagt upp videokurser på nätet som du kan ta del av. Sist men inte minst finns det självklart möjlighet att anlita en privat lärare. Många anser dock att det blir dyrt ifall du måste köpa flera sessioner. Då kan online videor komma väl tillhands istället, på Youtube är de nämligen helt gratis att titta på.

kalle