Musik för olika tillfällen

Last modified date

Musik går att beskriva på en rad olika sätt, ett av de vanligaste är att musik är ett världsspråk. Det är någonting som alla förstår oavsett var i världen de kommer ifrån. Musik passar dessutom in i alla möjliga livssituationer, det viktiga är dock att rätt musik spelas till rätt tillfälle.

Musik som hjälper

Vi som människor har alltid gillat musik, de flesta kulturer har egna sånger och danser som utövas. För en stor del av befolkningen är musik en av livets viktigaste ingredienser och inte bara något vi lyssnar på. Idag finns det musik som passar de flesta tillfällen. Skulle det hända något trist, som ett dödsfall i familjen, någon blir sjuk eller något annat jobbigt, vill vi helst lyssna på musik som påminner oss om en person eller musik som är mer stillsam. Det är viktigt att ha de rätta människorna runt omkring oss när vi går igenom svåra situationer. Men ibland vill vi gärna ha lite tid till oss själva. Då kan det vara trevligt att lyssna på fina melodier, klassisk musik, filmmusik eller varför inte psalmer.

Träna till musik

En stor del av alla som motionerar regelbundet gör det gärna med musik i hörlurarna. Alla som joggar behöver två saker, bekväma skor och bra musik att röra sig till. Musiken kan vara vad som motiverar dig till att fullfölja träningspasset. Alla som har bestämda träningspass som börjar med uppvärmning, går vidare till den ”riktiga” träningen och avslutas med stretching kan skapa en lista därefter. Börja med uppvärmningslåtar, sådana som motiverar dig utan att vara för snabba. Sedan kan du lägga till de snabbare låtarna och för stretching rekommenderas lugnare låtar. Ett sista tips på vad du kan göra är att skapa en lista som spelar lika länge som ditt träningspass gäller. Om du värmer upp på 15 minuter behöver du uppvärmningslåtar som tillsammans spelar i 15 minuter.

Musik att festa till

Ska du anordna en fest kan det vara smart att skapa en musiklista som passar. Större fester eller firanden kan bli ännu bättre ifall du har möjlighet att skaffa ett liveband som spelar musiken. Vilken typ av musik som passar på festen/firandet beror på vilken årstid det är samt vilka gästerna är. Exempel på musik om du anordnar en riktig sommarfest med är Gyllene Tiders ”Sommartider”. Det är en låt som de flesta känner till.

För yngre som festar med mycket dans och drickande är det många gånger hög musik med en del bas som gäller. Helt enkelt dansmusik.

För lugnare fester, till exempel en grillfest, kan det vara trevligt ifall du själv eller en gäst spelar gitarr. Det är ofta lite lugnare musik som gäller vid fester där mat och gott sällskap är anledningen till firandet.

kalle